#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Wyciskarka vs Sokowirówka - które rozwiązanie technologiczne jest zdrowsze?

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

wyciskarka czy sokowirówka

 

Wiele osób obecnie zaczyna dbać o swoją dietę, a ich niezastąpionym składnikiem są zdrowe soki. Należy jednak wybrać, czy zdecydować się na zakup sokowirówki, czy wyciskarki? Czym w ogóle różnią się oba urządzenia i jakie są ich wady i zalety? Sprawdźcie poniżej!


Sokowirówka czy wyciskarka?
 

Jak dokonać dobrego wyboru pomiędzy tymi dwoma urządzeniami? Parametry każdego z nich wpływają na jakość i ilość wyciskanego soku, a to przecież najważniejsza sprawa.

Jeśli chodzi o sokowirówki, to ich sercem są sita, które obracają się z bardzo dużą prędkością. Owoce i warzywa są poddawane procesowi ścierana, a następnie miąższ w formie musu jest dokładnie wyciskany. W ostatniej fazie sok jest przelewany do naczynia, a cały miąższ jest usuwany przez specjalny otwór.

Tego rodzaju sok jest zupełnie inny, niż taki, który można uzyskać przy pomocy wyciskarki. Przede wszystkim jest bardziej przejrzysty (bez miąższu), posiada piankę i widocznie dzieli się na warstwy. Niestety w takim przypadku oznacza to, że do soku dostał się tlen, który zabija dużą część substancji odżywczych. Co więcej, sok z sokowirówki jest narażony na nagrzewanie, co również obniża wartość odżywczą soku. Tego rodzaju soku należy wypić od razu po przyrządzeniu.

Bez wątpienia zaletą sokowirówek jest ich niska cena i prosta obsługa. Minusem natomiast jest przede wszystkim głośna praca oraz ograniczony zakres działania. Z użyciem sokowirówki nie uda się wycisnąć soku z liści szpinaku, czy roszponki, a także miękkich owoców i wszelkiego rodzaju maszyn. Wybierając sokowirówkę warto postawić na dużą moc silnika oraz jakość wykonania sita – te elementy wpływają na trwałość i niezawodność pracy.
 


SOKOWIRÓWKI

Wyciskarki działają z wykorzystaniem wyciskania wolnoobrotowego, czyli miażdżenia składników. Jedną z pierwszych firm, które zastosowały te technologie była firma Hurom. Stworzyła one innowacyjne urządzenia, które pozwalają na wyprodukowanie soku z bardzo dużą ilością składników odżywczych, nawet z najbardziej nietypowych warzyw, czy owoców! Co jest kluczem do sukcesu?


To wałek ślimakowy, który pracuje niezwykle wolno (około 70 obrotów na minutę), dzięki czemu niezwykle dokładnie wyciska warzywa i owoce. Składniki są miażdżone, co ogranicza utlenianie i nie nagrzewa soku. Dzięki temu soki są bardziej gęste i mają dużo więcej składników odżywczych i różnego rodzaju mikroelementów!  Tak przygotowane koktajle można trzymać w lodówce nawet przez 3 dni!

Wyciskarki dzielą się na te z mechanizmem pionowym i poziomym. Poziome, dają możliwość produkcji przecierów, owocowych musów, czy nawet makaronu. Natomiast pionowe są bardziej zbliżone do tradycyjnych sokowirówek, przynajmniej z wyglądu.

Dzięki rozwojowi technologii możliwa jest produkcja coraz to lepszych wyciskarek, z mnóstwem nowych funkcji i innowacji. Szczególnie warto zwrócić uwagę na urządzenia firmy Hurom, wydane pod nazwą Alpha. Ich największą zaletą jest dokładne wyciskanie soku z warzyw, liści, a nawet fasoli! Pozwala to na wydobycie bogactwa witamin z surowych warzyw, czy nawet przyrządzenie domowych lodów!

soki z wyciskarki


Mniej utlenienia = więcej odżywienia, zalety  wolnoobrotowego wyciskania
 

Szeroki zakres funkcji i prosta obsługa oraz nie „gubienie witamin” to powody rosnącej popularności wyciskarek. Warto jednak wiedzieć, dlaczego to właśnie sok z nich ma tak dużą wartość odżywczą i jest bogaty w mikroelementy? Sprawdźcie kilka faktów!

Łączenie tlenu z innymi substancjami nazywane jest utlenianiem. Efektem tego procesu jest utrata witamin i składników odżywczych, których brakuje w wysokoutlenionym soku. A przecież to właśnie owe mikroelementy są zbawienne dla naszego organizmu i pomagają go wzmonić. Warzywa i owoce mają działanie przeciwzapalne i wzmacniające organizm, dlatego warto je dostarczyć w postaci wysokiej jakości soku. Koktajle zielone są bardzo oczyczające, a te pomarańczowe obfitują w witaminę A i usuwają tzw. wolne rodniki. Bez wątpienia soki sprawią, że organizm będzie czysty, skóra odżywiona, a my będziemy mieli więcej energii!

 

 

#